blog-1

01-08-2017

Erdal KARAER

ZAMAN GEÇTİKÇE YAŞAMIMDA VE ANILARIMDA İZLERİ DEVAMLI DERİNLEŞEN GÜZEL İNSAN BÜLENT CEDETAŞ,
Çok değerli büyüğümüz, ikinci babamız sevgili Bülent Cedetaş'ı tanımam 1967 yılı lise mezuniyetimden kısa bir süre sonra bir aile dostumuzun aracılığı ile gerçekleşmiş ve onunla birlikte çalıştığımız yaklaşık 30 yıl içinde patron/çalışan ilişkimiz bir aile büyüğü sonraları ise bir baba/oğul ilişkisine dönüşmüştü. (benim yüksek okul mezuniyetim sonrasında evliliğim, kızımın doğumu ve askerliğim hep Cedetaş camiası içinde iken gerçekleşti) Bizler (eşim ve ben ) onu ve ailesini tanıdıkça, iş ahlakını çalışma prensip ve felsefesini anladıkça daha çok sevdik. Bu sevginin karşılıklı olduğuna hep inandım. Birlikte çalıştığımız yıllarda o kadar çok anılarımız oldu ki hala bir nedenle o günleri hatırlarım, sevgili Bülent bey birlikte çalıştığı meslektaşları tarafından kendi konularında görüş alınacak düzeyde bilgi sahibi olarak kabul edilmiş, bu durum mühendislik eğitimi gören bizler ( CEDETAŞ ELEKTRİK sonrasında CEDETAŞ MÜHENDİSLİK VE MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ ) çalışanları için gerçekten bir güç, moral kaynağı olmuştur. Bu nedenle o tarihlerde CEDETAŞ ELEKTRİK bir okul gibi değerlendiriliyordu.
Günümüzde bilinen birçok yapı, fabrika, üniversite, turizm merkezi, hastane gibi önemli binaların projelendirilmesi ve inşaatlarında imzaları olan Sn.Haldun Boysan, Sami Sisa, Doğan Tekeli, Metin Hepgüler, Altay Erol, Hayati Tabanlıoğlu, Gazanfer Uğural, Kevork Çilingiroğlu, Haçik Eram ve isimlerini hatırlayamadığım çok değerli mimar ve mühendisleri tanıma fırsatımız olmuştu. 1970-80-90 lı yıllarda proje üretmenin, çoğaltmanın ve saklamanın bir çok zorlukları vardı, işte o günlerde çizimde kullanılan T cetvellerine karşılık çizimi gerçekten kolaylaştıran ve kalitesini arttıran, Bülent bey'in GER-ÇİZ adını verdiği bir buluşu olmuştu, cetvelin iki yanında makaralı ve ipli bir sistemden oluşan bu çizim aparatı bilgisayarlarla çizime geçilene kadar tüm proje yapılan ortamlarda kullanılmıştı.
Bütün bunlardan başka Bülent beyin gelenek haline getirdiği, yaklaşık ayda bir proje teslimlerinden sonra çalışanları ve aile dostları ile yemekli ve müzikli toplantılarımız oluyordu. Bu toplantılarda, Bülent bey mütevazi, sevecen kişiliğini yansıtırken bizlerde Cedetaş'lı olmanın birlikte çalışmanın mutluluğunu yaşıyorduk. O gecelerde çekilen fotoğraflar önce Bülent bey'de toplanıyor her birinin arkasına kişiye özel not, veya şiirlerden bir bölüm yazdıktan sonra fotoğraflar ilgili kişilere dağıtılıyordu. Bu olay Bülent bey'in kişilere, haklarındaki duygu ve düşüncelerini iletme yöntemiydi. işte benimle ilgili fotoğrafın arkasına yazdıklarından bir örnek;" Beni üzmesen bana böyle yapmasan olmaz mı? olur, olur ama bahçıvana karşı! ayıp olur. " Bu mısralarla sevgili Bülent bey bana bir şeyler anlatmak istemiş, bende anlamıştım Bir gün uzun süreli bir filme gitmek için tüm arkadaşlar mesai bitiminden yarım saat önce, bürodan ayrılmak istemiş, Bülent bey dışarıda olduğu için kendisinden izin alamamıştık, tam büronun kapısından acele ile çıkarken kendisi ile karşılaştığımızda " sizi fazla geciktirmeyeyim, sabah erken gelemiyoruz, bari erken çıkıp telafi edelim diye mi düşündünüz? şeklinde sitemde bulunmuştu.
Son olarak bir anımı daha anlatayım, Citibank Maçka şubesi'nde çalıştığımız günlerde, şubeden elektrikle ilgili problem yaşadıklarını, yangın alarm dedektörlerinin aniden çalıştığını ve susturamadıklarını söyleyen bir yetkili acele müdahale edilmesini isteyince, o anda büroda elektrikçi elemanlar olmadığı için Bülent bey benim gitmemi , hiçbir şeye dokunmadan sadece sigorta tablosundan enerjiyi kesmemi istemişti, (çünkü ben elektrikçi değildim veya Bülent bey'in tabiri ile kulaktan dolma elektrikçiydim), bende yerini zor bulduğum tablodaki sigortaları kapatıp hemen büroya dönmüş ve durumu ,merdiven altındaki tabloyu nasıl bulduğumu heyecanla anlatırken " Allahtan merdiven altında tablo varmış" dediğimde gülerek ilahi Erdal o tabloyu oraya Allah değil biz koyduk kardeşim diyerek gülmesine devam etmişti.
Gülen yüzü, esprileriyle ve minnetle hatırlayacağım sevgili Bülent beyi tekrar saygı ve sevgilerimle yad ediyorum, nurlar içinde yatsın. Sevgili CEDETAŞ ailesine başarılar ve mutluluklar diliyorum...
(Ağustos 2017) Erdal KARAER